„Firma zajmuje się rozwojem szeroko pojętych produktów żywnościowych dla tych, którzy muszą ich używać w trudnych warunkach” – mówi Dariusz Spychała z firmy Kadar Poland Sp. z o.o. Jak dodaje jego firma współpracuje z polskimi i zagranicznymi producentami rozwijając i promując ich produkty. Poza walorami użytkowymi tworzona żywność ma nie tylko być łatwa w przenoszeniu i dostarczać odpowiednich składników odżywczych, ale cechować się walorami smakowymi.
„Patrząc na rozwój produktu żywnościowego mamy cztery cele. Po pierwsze musi spełniać odpowiednie warunki funkcjonalne czyli dostarczać wartości odżywczych i energetycznych, które wydatkujemy w danym miejscu. Produkt musi też mieć cechy ekologiczne, czyli jego opakowanie musi być albo biodegradowalne albo przeznaczone do recyklingu. Produkt musi mieć też cechy użytkowe czyli musimy przy jego użyciu skutecznie w danych warunkach, często niesprzyjających, przygotować sobie i spożyć ciepły posiłek. Kolejna cecha to wysoka akceptowalność wśród konsumentów. Żeby konsument chciał je spożywać i robił to z pełną satysfakcją. Pamiętamy o tym, że spożywanie produktów w trudnych warunkach jest często jedynym momentem wytchnienia, przyjemności i podniesienia swojego morale” – wymienia Dariusz Spychała.
Do stworzenia takich produktów potrzebne są specjalne technologie. Przy mięsnych i warzywnych potrawach kolacyjnych i obiadowych stosowana jest technologia sterylizacji. Ale firma prezentowała na Defence24 Day przede wszystkim produkty przygotowane metodą liofilizacji, czyli taką, w której większość naturalnych wartości odżywczych pozostaje. Firma Kadar pracuje też nad technologią HPP, czyli technologią wysokiego ciśnienia, która jest alternatywą technologia sterylizacji. „Poprawi to walory użytkowe, jak również produkt nie będzie jałowy i pozbawiony smaku jak produkt sterylizowany” – tłumaczy przedstawiciel Kadar Sp. z o.o.
Był czas_3 dekady
"Praktyczne ale smaczne". Poprawniej powinno być: Praktyczne i smaczne. lub: Praktyczne ale także smaczne..